Gerçek Forumcuların Gerçek Mekanı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Türkiye'nin savunma sıralaması

Aşağa gitmek

Türkiye'nin savunma sıralaması Empty Türkiye'nin savunma sıralaması

Mesaj tarafından TEBER Salı Ekim 30, 2007 7:41 am

Türkiye'nin savunma sıralaması 30237
Türkiye, savunma harcamaları açısından Ortadoğu'daki 10 ülke arasında 4'üncü, Avrupa ülkeleri arasında da 5'inci sırada. Ortadoğu'daki en yüksek savunma harcamasını İran yapıyor.

İran'ı Suudi Arabistan izlerken, İsrail, 27.2 milyar dolarlık savunma harcamasıyla bölgede 3'üncü sırada bulunuyor.

Savunma harcamalarına ortalama 9.9 milyar dolar harcayan Türkiye, Ortadoğu ülkeleri arasında savunma harcamaları açısından 4'üncü sırada yer alıyor.

Suriye 6 milyar dolar ile 5'inci, Kuveyt 4.8 milyar dolar ile 6'ncı, Mısır 3.3 milyar dolar ile 7'nci, Umman 2.7 milyar dolarla 8'inci, Birleşik Arap Emirlikleri 2.5 milyar dolar ile 9'uncu, Ürdün ise 800 milyon dolarlık savunma harcamasıyla son sırada.

Türkiye Avrupa'da 5'inci

Avrupa'da silahlı kuvvetler mevcudu açısından birinci sırada yer alan Türkiye, savunma harcamaları açısından ise 5'inci sırada bulunuyor.

Avrupa'da en çok savunma harcamasını İngiltere yaparken, bu ülkeyi Fransa, Almanya ve İtalya izliyor. Türkiye, İtalya'dan sonra 5'inci sırada İspanya'nın önünde yer alıyor.

Bu arada, İsrail'in savunma harcamaları 27.2 milyar dolar ile İspanya, Polonya, Yunanistan, Norveç ve Hollanda'nın toplam savunma harcamalarının çok üzerinde bulunuyor.

Ortadoğu'nun en büyük silahlı kuvvetlerinden birisine sahip olan Türkiye, savunma harcamalarında özgün yüksek teknolojiye ağırlık veriyor. Ortadoğu'da, Türkiye, İran ve İsrail dışındaki ülkeler, savunma sanayinde doğrudan alım yoluna giderken, Türkiye, özgün tasarıma ağırlık veriyor ve yeni sistem tedarik harcaması için ise yıllık ortalama 3.5 milyar dolar harcıyor.

Savunma kaynakları, Türkiye'nin, özgün savunma teknoloji hamlesi çerçevesinde AR-GE harcamalarına ağırlık verdiğini belirtirken, özellikle 2010 yılından itibaren Türkiye'nin, Ortadoğu ve Avrupa'nın en hızlı gelişen savunma sanayine sahip olacağını vurguluyor.

Yerli savunma sanayi

'Yıldırım' adlı karadan karaya füze sistemleri ile tamamı Türk mühendisleri tarafından üretilen 'Panter' isimli obüsler, 40 kilometrelik menzilleri ile dünyadaki en uzun menzilli top olarak kabul ediliyor.

Tamamı yerli, muhabere ağırlığı 18 ton, uzunluğu 10.5 metre ve 5 kişi tarafından kullanılabilen Panter Obüsleri, saatte 60 kilometre hız yapabiliyor ve yüzde 40 meyilli arazide hareket edebiliyor.

Yıldırım füze sisteminin de menzilinin 150 kilometrenin üstünde olduğu belirtiliyor. 'Gözcü' de, TAI'nin kendi imkan ve kabiliyetleri ile bağımsız Ar-Ge faaliyeti olarak yürüttüğü diğer bir özgün proje...

Kısa ve uzun vadede Silahlı Kuvvetler'in ihtiyaç duyduğu taktik insansız hava ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan Gözcü'nün deneme uçuşları başarı ile gerçekleştirildi.

Gözcü piste ihtiyaç duymadan kalkış ve iniş yapabilme özelliği ile her türlü arazi koşullarında kullanılabiliyor. 10 bin feet irtifa tavanına ulaşabilen, kompozit teknolojisiyle üretilen hava aracı Gözcü, 8 kiloluk faydalı yük kapasitesi ile gece/gündüz kamera görüntülerini gerçek zamanlı olarak 50 kilometre veri linki mesafesinde yere indirme kabiliyetine ve otonom uçuş özelliklerine sahip bulunuyor.

Milli tank projesi

Milli tank projesinde, 2012 yılına kadar projenin bitmesi ve ardından seri üretime geçiş hedefleniyor. Proje kapsamında 250 tankın üretimi amaçlanırken, milli tank, birçok özelliğiyle mevcut 3'üncü nesil tanklardan daha ileri teknolojiye sahip olacak.

Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri projesinde ise aralık ayı sonuna kadar ihraç lisans süreci tamamlanarak, sözleşmenin fiilen yürürlüğe sokulması amaçlanıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) ihtiyacının karşılanmasına yönelik ATAK Projesi çerçevesinde, 51 adet ( 41 adet opsiyonel) taarruz taktik/keşif helikopteri temin edilecek.

TAI'nin ana yüklenici olduğu programda Aselsan ve İtalyan Agusta Westlandalt yüklenici olarak görev alıyor.

Milli görev bilgisayarı

Türkiye'nin, özgün savunma sanayi ürünleri konusunda önemli ilerlemeler sağladığının en son kanıtı olarak da, tamamıyla Türk mühendisleri tarafından geliştirilen 'Milli Görev Bilgisayarı' gösteriliyor.

Söz konusu proje, ATAK projesinin bir ön projesi olarak 2004 yılında başlatıldı. 3 yıldır devam eden projede yüzlerce Türk mühendisi görev aldı.

ATAK projesindeki taarruz helikopterinin, her şekilde milli görev bilgisayarı tarafından komuta ve kontrolünün sağlanması amaçlanırken, ASELSAN tarafından üretilen milli görev bilgisayarının taarruz helikopterlerine entegrasyonu çalışmaları da başarıyla tamamlanmış bulunuyor.

Savunma sanayiinin hedefleri

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) önümüzdeki dönem içinde belirlediği önemli hedeflerden bazıları da, yeni strateji planında şöyle özetleniyor:

* Kullanıcı ihtiyaçlarına ve endüstriyel hedeflere uygun olarak tedarik faaliyetleri etkinleştirilecek
* Kullanıcı ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik olarak tespit edilecek sistem projeleri için 2007 yılından itibaren fizibilite etüdleri gerçekleştirilecek
* İhtiyacın SSM'ye bildirilmesinden sözleşmenin imzalanmasına kadar geçen süre 2011 yılına kadar ortalama yüzde 10 azaltılacak
* 2008 yılından itibaren belirlenecek AR-GE ve yurtiçi geliştirme projelerinde 'maliyet sözleşme' tipi uygulanacak
* 2008 yılından itibaren sözleşmeye bağlanacak her bir proje için Proje Yönetim Planı'nda belirlenen sanayileşme, takvim ve bütçe hedefleri yüzde 90 oranında gerçekleştirilecek
* 2010 yılı sonuna kadar savunma sistem ihtiyaçlarının yurtiçi karşılama oranı ortalama yüzde 50'ye çıkartılacak
* 2011 yılında savunma ürün ve hizmet ihracatı yıllık 1 milyar dolara çıkarılacak
* Savunma sanayi firmalarının kalite yönetim sistemleri, 2009 yılı sonuna kadar SSM kalite politikasıyla uyumlu hale getirilecek ve yönlendirilecek
* 2011 yılına kadar savunma sanayi alanındaki en az dört çokuluslu projeye başlangıç aşamasından itibaren katılım sağlanacak ve en az bir uluslararası proje Türkiye liderliğinde gerçekleştirilecek
* Stratejik insan kaynakları yaklaşımını esas alan uygulamalar 2008 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek
* Müsteşarlıkta üretilen bilginin etkin ve verimli yönetimi, paylaşımı, güvenliği sağlanacak ve buna yönelik altyapı 2008 yılı sonuna kadar oluşturulacak.
TEBER
TEBER
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 739
Yaş : 33
Nerelisin? : Akçaburgaz
Meslek/Hobi : Webmaster/İnternet
Ruh Halin : Her yer Karanlık =/
Kayıt tarihi : 11/10/07

https://gercek.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz